Vissen met de Pellet waggler

Pellet Waggler

Vissen met de Pellet Waggler de een kan niet meer zonder de ander kent het misschien nog niet eens. Het wordt voornamelijk op commercial wateren gebruikt. Met name als het mooi zomers weer is en de watertemperatuur al lekker op niveau is dan bevind de karper zich meestal bovenin. Als je dan alleen met bijvoorbeeld de method feeder uit de voeten kan dan wordt het misschien wel is tijd voor de pellet waggler. Want zitten ze aan de oppervlakte en vis jij lekker op de bodem dan baal je natuurlijk wel dat je die vis bovenin niet kan vangen. We zullen er is wat dieper op in gaan.

Waarom de Pellet Waggler?:

De pellet waggler wordt gezien als een zomertactiek. De pellet waggler wordt gebruikt om karpers in
verschillende waterlagen te vissen van halverwege tot hoog bovenin. In samenwerking met een
loodje kunnen alle waterlagen worden afgevist. Op een zomerse dag met veel zon zal men de karpers
vaak bovenin vangen, maar op een dag met afwisselend weer zal er vaak in verschillende waterlagen
karpers gevangen worden.

Wanneer de Pellet Waggler?

De pellet waggler wordt in samenwerking met een loodje gebruikt. Zodoende kan men op de bodem
vissen en wanneer er veel lijners verkregen worden kan er in een hogere waterlaag gevist worden.
Echter is er niet een duidelijke handleiding wanneer je de pellet waggler gebruikt. De meeste
wedstrijdvissers hebben er altijd één of meerdere klaar liggen mochten de karpers in de hogere
waterlagen azen dan kan er op de pellet waggler overgeschakeld worden.

Welk materiaal?:

  • Hengel:
    300cm a 330cm oftewel 10 á 11ft pellet waggler.
    Hoe korter hoe makkelijker je de vis kunt drillen, maar de 10 en 11ft pellet waggler hengels
    komen het meeste voor.
  • Molen:
    Kies een molen tussen de 2500 en 4000 serie.
  • Hoofdlijn:
    Als hoofdlijn gebruik je 6 á 8lb lijn. Dit is gelijk aan tussen de 0.18 en 0.22 honderdste
    hoofdlijn.
  • Onderlijn:
    Dit hangt af van de dikte en sterkte van je hoofdlijn maar tussen de 0.17 en 0.22 zit je altijd
    goed.
  • Haak:
    Met een haakmaat 14 tot 18 zit men altijd goed.
  • Dobber:
    Gebruik een voorgeloden dobber, zodat er geen lood op de lijn gebruikt hoeft te worden.
  • Montage:
    Er zijn verschillende montages voor de pellet waggler. Steve Ringer gebruikt onderstaande
    montage. Deze montage bestaat uit een stuk getwiste lijn met twee rubbertjes welke vast
    zitten op de knopen van de getwiste lijn. Met een lus kan men de onderlijn bevestigen. 

Foto hieronder is afkomstig van Go Fishing en Angling Times.

montage pellet waggler

Waarom gebruik ik deze montage van Steve Ringer? Omdat ik in mijn ogen dit de fijnste montage vind de dobber kan een klein gedeelte schuiven op de getwiste lijn. De lijn is getwist omdat de dobber natuurlijk veel heen en weer schuift en voor slijtage kan zorgen. Verder is de dobber schuivend omdat ik dan bij het aanslaan direct in contact kom met de vis en niet eerst de dobber moet aan slaan.

Hieronder wat foto’s van een Sensas classic competition carp float voor de waggler. Waggler dobbers zijn Matrix micro bagging waggler en Matrix pellet waggler. Op een van de foto’s zie je mijn vismaat Nick Slaats die laat zien hoe parabolisch deze hengel is.

Om jullie een kleine impressie te geven over hoe ik het aanpak. Ik begin zelf altijd met de method maar begin ondertussen al wel met het maken van een stek voor de pellet waggler. Wat ik doe is ik schiet om de zoveel minuten 2 keer achter elkaar een aantal pellets naar de gewenste plek, meestal zijn dit 3 a 4 pellets. Wat ik namelijk probeer is om de vissen daar te krijgen waar ik wil en om ze aan de oppervlakte te krijgen. Soms lukt dit soms niet maar dat is wat ik probeer. Kan maar zo zijn dat ik de eerste 3 uur met de method vis maar wel 3 uur lang blijf schieten met pellets je zult zelf zien of dan de vis aan de oppervlakte zit of niet. Je ziet vanzelf namelijk wel een keer een vis draaien waar je de pellets schiet of misschien zelfs een vis happen. De vis zal uiteindelijk op het geluid afkomen die de pellets maken wanneer ze in het water terecht komen. Als je dan eenmaal je stek begint te bevissen en je hebt ze er lekker opzitten is het natuurlijk de kunst dit zo te houden. Wat ik doe is als ik met de waggler aan de gang ga schiet ik eerst 2 keer een aantal pellets achter elkaar weer een stuk of 3 a 4 per keer en dan gooi ik direct mijn waggler er achteraan ze komen tenslotte op het geluid af en de waggler is zo gemaakt dat die het geluid na bootst. Als mijn waggler bijna het water raakt dan rem ik de lijn af met mijn vinger om zo te zorgen dat ik de lijn strak loopt met de waggler en niet met een slappe bocht op het water valt, zo ben ik alweer minder in contact met de waggler en kost het misschien 1 a 2 seconden met aanslaan en dat kan fataal zijn. Wanneer de waggler in het water ligt kan je vaak al aan de beweging van de waggler zien of de vis erbij zit. Wat ik dan doe is ik tel in me hoofd globaal tot ongeveer 15 seconde en is die dan nog niet onder schiet ik er 2 keer achter elkaar een aantal pellets over heen. dan wacht ik nog weer even gebeurd er dan niks, gelijk weer inhalen. Heb je je waggler binnen gehaald schiet je eerst weer 2 keer pellets naar de plek en dan gooi je hem er weer bovenop en dit doe je herhaaldelijk. je kan ondertussen nog wat spelen eventueel met de diepte. Als je geen snelle aanbeet of iets krijgt kan je het altijd dieper proberen misschien bevind de vis zich wat dieper.

Ik gebruik zelf 8mm Pellets van het merk Ringers. Deze kan ik makkelijk en goed op de plaats krijgen waar ik wil en ze kunnen ook een beste afstand overbruggen. Als je er dan nog niet komt kan je ze altijd nog wat zwaarder maken door middel van het nat maken van de pellets of wat olie er aan toe te voegen. Dit is mijn manier van vissen met de pellet waggler het schieten van pellets is in het begin nog wel wat lastig maar door veel te oefenen wordt je steeds beter en gaat het steeds makkelijker. Let wel op het is niet even relax aan de waterkant zitten het vraagt behoorlijk wat energie van je. Je moet continue blijven schieten en blijven ophalen en ingooien om zo het gewenste effect mee te geven alleen dan kan je vis vangen, heel veel vis vangen. Hieronder zie je een filmpje van mijn vismaat Demy Schaafsma die een Karper aan de oppervlakte vangt en binnen drilt.

Ik zelf vis met de Wagglers van Drennan (zie foto hieronder) hier heb ik veel vertrouwen in en het allerbelangrijkste in de hengelsport wereld is dat je vertrouwen hebt in het gene wat je gebruikt. Bij de meeste wagglers zitten ook schijfjes (zie eerste foto hieronder boven mijn duim/vinger) bij die je onderaan de dobber kan bevestigen, je kan dan het lood eraf draaien en dan het plaatje erop en dan het lood er weer op deze plaatjes zorgen voor het effect van het geluid in het water. Verder gebruik ik nu nog kant en klare onderlijnen zoals op de foto. Deze ga ik zeer binnenkort zelf maken. Verder bestaat mijn montage uit zoals op de foto hierboven van Steve Ringer. Je hebt ook gewoon andere manieren om je waggler te bevestigen zie 1 van deze manieren op de foto hieronder.

Natuurlijk wordt er op zat manieren gebruik gemaakt van de waggler, ik heb jullie nu verteld over mijn manier ik hoop dat jullie er wat mee kunnen. Een reactie plaasten mag altijd en kan hieronder. Het is altijd leuk om te horen wat jullie er van vinden.

Mvg
Bart

 

 

 

66 thoughts on “Vissen met de Pellet waggler”

  1. Mooi, duidelijk geschreven, mooie aanvulling op mijn beginnende ervaring met het vissen met de pellet waggler.

    1. Bestaat de mogelijkheid om ook andere vissoorten dan karper te vangen met de pellet waggler en bv. Maden of maïs gebruiken?

  2. I’m Smith Jones,I can help you find the best deals, make informed buying decisions, and answer any questions you may have. Let us make your Shopping experience hassle free and enjoyable!”

  3. I’m Smith Jones,I can help you find the best deals, make informed buying decisions, and answer any questions you may have. Let us make your Shopping experience hassle free and enjoyable!”

  4. I must say. Rarely do I encounter a blog that’ѕ both equallу eԁucatіvе and interesting, аnd withоut a dоubt, уou hаve hit the nail on the head. currently we are working on gemstone such as Citrine Jewelry if you want any information contact us.

  5. I must say. Rarely do I encounter a blog that’ѕ both equallу eԁucatіvе and interesting, аnd withоut a dоubt, уou hаve hit the nail on the head. currently we are working on gemstone such as Citrine Rings if you want any information contact us.

  6. I must say. Rarely do I encounter a blog that’ѕ both equallу eԁucatіvе and interesting, аnd withоut a dоubt, уou hаve hit the nail on the head. currently we are working on gemstone such as Peridot Jewelry if you want any information contact us.

  7. I must say. Rarely do I encounter a blog that’ѕ both equallу eԁucatіvе and interesting, аnd withоut a dоubt, уou hаve hit the nail on the head. currently we are working on gemstone such as Peridot Rings if you want any information contact us.

  8. I appreciate your excellent post. Do you want to see someone’s favourite person’s private Instagram account? It is indeed feasible. Instagram allows you to access private profiles. Use this tool to view Instagram accounts. Having access to someone’s private Instagram profile can be useful. To learn more, read the article. Share with your friends as well.

  9. Great Article. Looking great work dear, I really appreciated to you on this quality work. I would like say thanks for this post. Here are some useful links for students all across the globe. These tips may help me in the future. A high-standard post with all imperative information.

  10. I value your informative post. Are you interested in viewing someone’s favorite person’s private Instagram account? It’s definitely possible, as Instagram provides access to private profiles. Utilize this tool to explore Instagram accounts discreetly. Gaining access to a private profile can be beneficial. For more details, check out the article. Feel free to share it with your friends too.

  11. This insightful piece dives into the world of kidsware, kidsware
    uncovering its enchanting features and innovative approach. Tailored for the younger audience, kidsware appears to be a delightful blend of education and entertainment. As a parent, discovering reliable and engaging content for my child is always a priority, and this commentary provides a glimpse into the potential wonders of kidsware. Kudos to the creators for fostering a safe and enriching environment for our little ones to explore and learn!

  12. In ethnic wear, the timeless charm of a simple cotton salwar suit is unmatched. The breathable fabric and its elegant appeal make it a wardrobe essential for many. As fashion enthusiasts seek to strike the perfect balance between tradition and comfort, one name often resonates – Ochre Clothing. In this blog post, we explore why Ochre Clothing stands out as a top contender for those pursuing the perfect cotton salwar suit.

  13. Great insights on using the Pellet Waggler for carp fishing! 🎣 How has your experience been with this technique? Any tips for a beginner like me?

  14. Hey, I stumbled upon this amazing collection of Chiffon georgette hijabs online in Pakistan and thought you might be interested. They’ve got some really stylish options that are perfect for modern women like us who value both fashion and comfort. Whether you’re dressing up for a special event or just want something casual for everyday wear, they’ve got you covered.

    I checked out their range and they have everything from elegant black georgette chiffon hijabs to fun and colorful prints. And the prices are pretty reasonable too, so you can stock up without worrying about breaking the bank. These hijabs are super lightweight and breathable, making them perfect for all-day wear.

    The best part is, you can shop from the comfort of your own home. Just browse through their collection online and place your order with ease. Trust me, you won’t regret adding one of these georgette hijabs to your wardrobe. They’ll definitely elevate your style game!

  15. I unequivocally received the most exceptional Anxiety Treatment in UK from Disree Shaw. Her unmatched expertise and compassionate approach solidify her as my foremost choice for outstanding support and care. I highly recommend her services!

  16. Aizn Developer delivers innovative solutions with precision and expertise, setting new standards in development. Their commitment to excellence is evident in every project they undertake Grand Glow In Dubai

  17. Hey, have you heard about this amazing gym in Sharjah? It’s seriously the best one around! They’re all about helping athletes reach their peak physique and performance levels. The facility is top-notch, with the latest equipment and a vibe that’s perfect for getting in the zone. Whether you’re a beginner or a seasoned pro, they’ve got workouts that’ll challenge and reward you. Seriously, if you’re serious about your fitness journey, this is the place to be in Sharjah!

  18. Your insightful post on Fishing with the Pellet waggler reminds me of Fute dedication to precision and finesse in skincare – both emphasize the importance of technique for optimal results

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *