Method Feederen

Method feederen

Iedereen kent het ondertussen wel, ik noem het nog steeds het nieuwe feederen. Waar vroeger de korf helemaal in was en natuurlijk nog steeds is er nu ook de method. Een geweldige uitbreiding in de feederwereld. Met de method worden vooral een beetje de wat grotere vissen gevangen om maar even iets te noemen de grotere brasems, kleine karpers en zeelt. Natuurlijk vang je er ook andere soorten op maar dit zijn wel een beetje de gangbare soorten. Zelf vis ik er alweer een tijdje mee en heb ik er al veel over geleerd. Ik vis de laatste tijd veel op commercial waar deze manier heel effectief is. Maar natuurlijk kan je er ook prima mee uit de voeten op andere wateren en plassen. Wel vind ik zelf dat het water niet te diep moet zijn dan vind ik persoonlijk dat het effect van de method niet tot zijn recht komt. Ik vind dat bij een maximale diepte van 2 meter de method ideaal tot zijn recht komt. Ze zitten natuurlijk niet stil dus zijn en worden er nu ook methods gemaakt die wel dieper kunnen en het voer dan ook blijft zitten. Maar toch als je echt met diepte en stroming te maken krijgt denk ik dat de korf meer tot zijn recht komt. hieronder zie je een paar voorbeelden van methods met voer erop. 

Ik zelf vis altijd met de methods van het merk Guru. Natuurlijk zijn er tal van methods van verschillende merken. Een ieder heeft zijn eigen voorkeur. Voor iedereen is er wel iets wat die gene past. Als je dan je juiste method hebt gevonden heb je ook nog de keus voor vrijloop of een zelfhakings systeem of met elastiek erin. Ik zelf vis met elastiek dit vind ik persoonlijk erg fijn en het is een zelfhakings systeem. Zodra de vis bij en weg zwemt zal die zichzelf haken. het elastiek zorgt er uiteindelijk voor dat je extra demping hebt op je lijn. Wanneer de vis probeert weg te komen bij het drillen of een keer een goede klap geeft dan is het niet gelijk zo dat dat een lijnbreuk oplevert. Het elastiek zorgt er dan voor dat de klap opgevangen wordt. Zie hieronder wat methods van mij.

Zoals je hierboven ziet zijn er verschillende soorten methods. De 1ste op de foto heeft rondom hoge randen zodat het voer er langer in blijft zitten dit is dus ideaal als je wat dieper wilt vissen met de method. De laatste foto is de andere soort die ik gebruik en hier zijn die randen niet aanwezig en zal het voer sneller los komen van de method. Deze 2 soorten zijn voor mij de meest gangbare. Er zijn niet alleen soorten maar ook verschillende maten en grote. Wil je namelijk veel voer brengen gebruik je een grote method en bij weinig een kleine method. Wil je ver uit de kant vissen dan pak je een zwaardere method wil je dicht aan de kant vissen gebruik je een lichte method. Op de 2d foto zie je de method mould hier doe je het aas en voer in en dan later druk je de method erop. Dan draai je de method en method mould om en druk je voorzichtig de method uit de method mould en zie het resultaat.

Om te laten zien wat een method nu eigenlijk doet onderwater hebben wij een aantal filmpjes gemaakt. Het zal nooit 100% nauwkeurig zijn want dat is niet mogelijk overal is het anders. Sommige wateren zit meer stroming in andere zijn weer dieper en ga zo maar door. Maar om je een beetje het idee te geven wat voor effect het geeft. 

Hieronder hebben wij 2 methods gevuld met voer en gaat het ons erom wat voor een werk de toevoeging laat zien. Wij hebben hier links Ultimate bait toegevoegd, een vloeibaar toevoegsel wat ervoor zorgt dat het nog aantrekkelijker wordt voor de vis. Rechts hebbe we exact hetzelfde gedaan alleen dan met het merk Goo. Om een beetje een idee te krijgen wat het doet hebben we ze zo naast elkaar in een bak water laten zakken en kijken of er verschil in zit. Echter hebben we hier erg koud water gebruikt en dat resulteert erin dat het voer niet zo mooi uit elkaar valt dan wanneer het water wat warmer is. Zo zie je maar weer wat er allemaal invloed heeft op een perfect werking van je voer.

Bij het filmpje hieronder doen we het zelfde als het filmpje hierboven alleen hebben we dan de watertemperatuur wat opgeschroefd en dat werpt gelijk zijn vruchten af je ziet gelijk dat het beter tot zijn werking komt. Mooi dat je zo een beetje kan zien wat er onderwater nu eigenlijk gebeurd. Natuurlijk kan je het nooit exact weten maar het lijkt er allemaal zeker op.

De 3 filmpjes die nu volgen hebben we aan de waterkant gemaakt onder het vissen. Hier hebben we wat kleine dingetjes getest en hebben we gekeken hoe dat eruit zag. Om zo dus te kijken als je iets aanpast of het dan nog steeds een goede werking geeft.

Bij het filmpje hierboven hebben we de pellets (2mm) iets te nat gemaakt, je ziet dan gelijk dat het voer niet tot zijn recht komt, het is te nat en blijft daarom op de method zitten en komt niet mooi los. Zo kan je mooi zien dat wanneer je dus het voer te nat hebt je geen mooie voerpresentatie op de bodem krijgt. je hebt zelfs kan bij het binnen halen na enkele tijd dat er nog voer in de method zit. 

Bij het filmpje hierboven is alles precies goed, het is misschien wat moeilijk te zien maar hier doet het voer precies wat het moet doen. Het valt mooi aan alle kanten uiteen en na nog geen minuut heb je een mooi voerplekje gecreëerd. Dan is het wachten op de aanbeten.

Bij het laatste filmpje hierboven zie je heel mooi dat we veel gebruik maken van 50/50. De helft pellets en de helft fijn voer in de method je ziet ook dat het resultaat er mag wezen een mooi compact voerplekje. Er zijn echt tal van mogelijkheden. Iedereen doet het ook op zijn manier als het maar de gewenste resultaat geeft.

Het voer dat ik meestal gebruik is je raad het al wel voornamelijk van het merk Ringers maar ook Dynamite ben ik zeer te spreken over, je zult voor je zelf het een en ander moeten gaan testen en dan komt er vanzelf wel een voertje uit waar jij een goed gevoel bij hebt. Gewoon blijven testen dingen door elkaar proberen net zolang tot je denkt van maar dit is het waar je vertrouwen in hebt zal je het beste resultaat opleveren, hierboven een paar afbeeldingen van mijn favorieten. 

Als aas gebruik ik het liefst dumbels van het merk Ringers. Hierboven heb ik een paar soorten staan die ik het meest gebruik. Zoals je ziet zijn er veel verschillende kleuren en smaken te verkrijgen. Maar ook verschillende werkingen zo zijn er dumbels die gewoon naar de bodem zakken, die op je haak zweven (wafters) en die blijven drijven (pop-upp). Het kan makkelijk zijn dat je ze de ene dag met een gele kleur vangt en de andere dag met een oranje. Daarom is het goed om een paar soorten te hebben zodat je kan wisselen en wat anders kan proberen. Echter neem ook niet teveel keus mee zodat je door de bomen het bos niet meer ziet. Er zijn natuurlijk nog veel meer soorten en merken het is net waar je voorkeur ligt. Kies waar je zelf vertrouwen in hebt dat is het belangrijkste. 

Uiteraard hebben we ook nog onderlijnen nodig. Ook hier zijn verschillende soorten en merken in je kunt het zo gek niet bedenken. Ik zelf gebruik de onderlijnen van Guru waar ik ze nu nog koop ga ik ze straks zelf maken. Waarom? Als ik ze zelf maak en er gaat iets mis bij de dril dan kan ik mezelf de schuld geven. Ik heb vertrouwen in het zelf knopen van onderlijnen en dat is heel belangrijk. Maar ik heb hierboven een aantal Exemplaren die ik in het bezit heb. Dit zijn prima onderlijnen en als je zelf niet wilt knopen dan zou ik gewoon kant en klare onderlijnen kopen. Zoals je ziet heb je ze met Quickstop, Baitband, Schroefdraad en gewoon een lus. De meest gangbare onderlijnen zijn in mijn ogen 18/100 ongeveer 10cm lang en hebben haakmaatje 14 maar er zijn tal van mogelijkheden en tal van merken verkrijgbaar. Echter wil ik ook zelf onderlijnen maken omdat dit op den duur ook in de portemonnee scheelt, want zeg nou zelf zo’n goedkope hobby is het nu ook weer niet. 

Mijn bedoeling is om jullie hiermee een beetje een idee van het mothod feederen  te geven, voor mijn gevoel is dit een beetje de basis. Natuurlijk is er nog heel veel meer maar je moet ergens een basis in vinden. Zoals we al vaker hebben gezegd blijf bij het gene waar je je goed bij voelt en ga ook niet te gek doen. Als je een basis hebt kom je al een heel eind. Verder kan je het zo gek maken als je wilt maar teveel is ook niet goed.

Ik hoop dat jullie het interessant vonden.
Laat rustig een reactie achter hieronder met een beoordeling of tips, dingen die je misschien ook graag had gelezen van alles is welkom.

Mvg
Bart Hartjes

5 thoughts on “Method Feederen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *