Een wedstrijd waar ik vooraf alleen maar van durfde te dromen – Maxvissen.nl

Een wedstrijd waar ik vooraf alleen maar van durfde te dromen

Piep piep piep piep.., Het is 5.30 de wekker staat te trillen op het nachtkastje. Het is tijd om eruit te komen want er staat weer een m&g maxvissen te wachten en dit maal een keer niet op de Kool maar op de Leeghte in Lievelde.  Ik had wat moeite met uit bed komen maar ik wist dat ik nog het één en ander moest doen dus op me bedrand gaan zitten om wakker te worden. Wetend dat Nick er vandaag niet bij is en ik nog nooit op de Leeghte heb gevist. Dus de kriebels waren er wel weer, alles moet weer volgens plan verlopen. iedereen het na zijn zin heeft heb ik het ook na mijn zin.

Demy Schaafsma De Leeghte  De Leeghte maxvissen.nl

Eenmaal beneden eerst een bak koffie erin en toen maar is me spullen bij elkaar gaan zoeken. Waar ik dit normaal de avond van te voren altijd doe moest ik het nu nog allemaal bij elkaar zoeken. Me vader reed vandaag die zou rond 6.45 arriveren. Gelukkig heb ik al me spullen altijd netjes bij elkaar staan dus kon alles vrij makkelijk pakken en gelijk buiten de poort gezet. duurde niet lang en daar kwam me vader aan. Samen nog even een bak koffie gedronken. Toen kon de trip richtig de Leeghte beginnen 25 minuten rijden dus goed te doen.

Eenmaal aangekomen bij de Leeghte weet ik nog niet wat me te wachten staat, natuurlijk heb ik het één en ander op foto’s gezien maar ik was zelf nog nooit op de Leeghte geweest. Ik had voor de wedstrijd geen tijd om er een keer te vissen dus alles is helemaal nieuw voor mij. We reden de oprit op en zagen de eerste vissers al staan, eerst even de auto parkeren wat hier overigens makkelijk kan en ook lekker dicht bij het water. We stapte uit en begonnen met handen schudden sommige vissers waren al bekend van andere wedstrijden andere waren nieuw. Het is fijn om te zien dat er ook weer nieuwe gezichten zijn die een wedstrijd mee willen doen. 

Na wat gezellig geklets starten we om half 9 met de loting, ik laat de loting over aan niemand minder dan René Bomers eigenaar van de Leeghte. Hij organiseert hier menig wedstrijd en had alles voor de loting voor ons al klaar liggen. De loting voorloopt voorspoedig met hier en daar wat gelach over de nummers die getrokken worden, ik zelf pak nummer 15 maar totaal geen idee wat ik daar van moet verwachten. Sommige die hier al vaker gevist hebben geven gelijk aan dat het totaal onvoorspelbaar is waar de winnaar vandaan gaat komen het enige wat nu van belang speelt is het weer. Die zou een grote rol kunnen hebben. Zoals ze zo mooi zeggen ‘Wind op de kant is vis in de hand’. 

Iedereen begon zijn spullen te pakken om naar zijn stek te verkassen, sommige reden met de auto naar de andere kant wat daar kan je de auto ook kwijt en is dan weer dichter bij je stek. Ik zat gelijk recht vooraan, Gerrit Wijermars zat op het laatste nummer 16 naast mij en aan de andere kant zat Koen van Goor. Beide had ik verder nog niet eerder gezien. Maar het klikte gelijk en er werd natuurlijk gelijk gepraat over de aanpak. Ik keek over het water en zag dat de wind van me af stond mmm ik dacht gelijk dat heb ik wel weer dat zal wel niet gunstig zijn. 

Ik begon me spullen op te bouwen en ondertussen praatte ik wat met mijn buren, zoals altijd bestond me voer weer uit Ringers. Zowel grondvoer en pellets. Grondvoer maak ik gebruik van Ringers bag-up carp mix and bream en Ringers Dark deze mix ik 50/50. Pellets gebruik ik Ringers micros 2mm. De pellets doe ik er wel is gelijk bij door ditmaal hield ik het apart en voegde ik ze zelf toe waar nodig of gebruikte ik juist alleen maar pellets in mijn method. Voor het bij schieten van pellets heb ik gebruik gemaakt van 8mm Ringers commercial pellets en pellets van de Leeghte zelf. Omdat de vissen zo nu en dan door pellets gevoerd worden die je daar ook kan kopen is het natuurlijk wel handig om die te hebben want de vissen kennen dit aas natuurlijk. Verder vind ik het erg belangrijk om je voer te zeven zodat je geen klonten hebt en het vocht zich mooi kan verdelen over het voer. Snel alles opbouwen zodat ik op tijd klaar zit voor de wedstrijd.

10 uur de wedstrijd is begonnen René Bomers geeft het startsein, ik zelf vis alleen met de feeder ik ben niet echte van de vaste stok. Ik vis met een preston competition feeder, ik heb nog geen echte commercial feeders. Wel beschik ik nu over een echte pelletwaggler van sensas 10ft met een Daiwa laguna 4000 molen eronder. Er werd gelijk in het begin hier en daar al vis gevangen zo zag ik Wilco Marsman aan de overkant al snel wat karpers vangen met de vaste stok maar ook Demy Schaafsma 2 stekken rechts van mij begon gelijk wat karpers te vangen. Ik vroeg nog aan René als je nu kijkt waar denk je dan dat de winnaar vandaan zou komen. Toen zei die gezien het weer en de wind denk ik aan de overkant stek 4/5. dat te bedenken dat ik op 15 zat. We zullen zien.

Bij mij duurde het echter even voor ik me eerste karper ving, wat een adrenaline giert er toch altijd door je lichaam als de top van de feeder helemaal krom gaat. Ik merk gelijk dat de vis erg sterk is, ik denk pak ik nu al gelijk een dikke bak maar dat was niet het geval de vis is gewoon sterk op dit water. Mijn aanpak was vandaag was eigenlijk heel simpel. Veel pellets bij schieten, soms 10 soms 3 a 4. Maar erg belangrijk was dat het redelijk constant gebeurd en ondertussen hoe mijn aanbeten waren. Ik kreeg veel lijners zag me top telkens heen en weer gaan en dat betekend vis op of in de buurt van de stek echter wanneer ik veel lijners zag voerde ik iets minder pellets bij. Dit voor mij gevoel zodat ik ze niet zou verzadigen met alle pellets die ik bij schiet. Het plan werkte aardig want ik ving al gauw een visje of 4 a 5. Het waren geen grandioze karpers maar elke karper is er 1. Wat me wel opviel is dat ik soms behoorlijk tijd nodig had met het drillen van de vis. Misschien toch te voorzichtig of misschien het materiaal want zoals ik al zei heb ik nog geen echte commercial feeders wat natuurlijk de perfect hengels zijn voor dit water. Maar het kon ook zijn dat ik te voorzichtig ben, om me heen werden hier en daar meerder vissen verspeeld en dat wou ik als het even kon voorkomen. Oke de dril duurde dan lang maar in het begin lande ik iedere vis.

We zitten zo’n beetje op de helft en het gaat me aardig goed af geen idee op dat moment hoe er om me heen gevangen wordt natuurlijk zie je links en rechts wel mensen die vis vangen maar je krijgt lang niet alles mee. Ik kan de vissen aardig op me stek houden op de manier zoals ik gepland had. Het lukt me zelfs om 3 karpers direct achter elkaar te vangen ingooien en de top gaat alweer krom. Later in de wedstrijd vang ik nogmaals 3 kapers achter elkaar ik kan me lijn nog niet strak draaien op me top gaat alweer krom. Echter verspeel ik ook 2 vissen 1 heel zuur na dat ik mis schep schiet de vis los en 1 vis knapte me onderlijn. In het laatste uur wordt er weinig gevangen ook bij mij valt het stil. Echter gaat de visser links van mij Gerrit Wijermars het nog even tegen het kantje proberen met de feeder hij zat in de hoek dus dat is dan ideaal om te doen hij vangt ook gelijk een dikke karper. Ik dacht ik moet en wil er ook nog minimaal 1 of 2 vangen want naarmate de wedstrijd kreeg ik wel het gevoel dat ik wel is leuk bovenin mee kon draaien. Ik had de hele wedstrijd met pellets als aas gevist maar dacht nu moet ik toch is wat anders gaan proberen dus ik pakte de vertrouwelijke Ringers chocolate wafters (orange) uit de tas. En mijn favoriete wafter deed wat die moest doen hij bezorgde me nog 2 mooie karpers. 

Het eindsignaal klonk de lijnen moesten uit het water en de weging zou plaats nemen. Het wegen liet ik ook aan René Bomers over hun gebruiken hun eigen netten om zo te voorkomen dat er ziektes kunnen ontstaan. Zo kon ik dus ook gelijk mijn spullen opruimen en daarna kijken naar de weging. Echter waren ze al over de helft en ik was benieuwd wat tot nu toe het zwaarste was. Het was Wilco Marsman met 18.680 hij stond tot nu toe bovenaan maar er moesten nog 7 wegingen plaats vinden het viel me wel gelijk op dat er beduidend minder gevangen was aan de andere kan van de vijver. Langzaam hoorde ik al om me heen jij gaat hem winnen Bartje dat kan niet anders, Dat klonk natuurlijk wel leuk maar ik was lang niet zeker van me zaak echter wist ik niet eens hoeveel vis ik uiteindelijk had en wat de rest had die nog moesten wegen. 

Toen ze uiteindelijk bij mij waren was het nog steeds Wilco Marsman die met zijn gewicht aan karpers bovenaan stond. Ik moest nog en mijn buurman moest nog. Mijn eerste net kwam uit het water en gaf een gewicht van 12.340 kg, ik had echt geen idee hoe ik de vis verdeeld had dus kom maar op met dat tweede net dan zie ik het wel die gaf tot mijn grote verbazing 13.650 kg aan wat samen goed is voor 25.990 kg en een voorlopige eerste plaats. Wat een lekker gevoel is dat ik zou sowieso tweede worden alleen Gerrit kon nog roet in het eten gooien en daar was ik ook wel een beetje bang voor hij had ook twee netten in het water liggen en heb hem ook voortdurend vis zien drillen maar ook veel zien verspelen dus ik kon er geen touw aan vast knopen. zijn eerste net kwam naar boven en gaf een gewicht van 12.085 kg ik dacht ai en dan komt die tweede nog en ik zag dat in dit net niet die grote zat dus ik zag de bui al hangen die dikke en nog wat karpers en daar ga ik. Maar toen het net naar boven kwam zat daar alleen die grote in, die kon dat gewicht nooit meer overtreffen. Ik was best blij ik had de wedstrijd gewoon gewonnen. Het was dan wel een eigen georganiseerde wedstrijd maar er doen stuk voor stuk allemaal top vissers mee en dan is het toch lekker als je zelf een keer de wedstrijd wint. 

We lopen met zijn alle naar de plek waar we de gehele prijsuitreiking doen en met zijn alle nog even gezellig na praten onder het genot van een lekker koud biertje. Het weer had zich aardig goed gehouden twee kleine buitjes maar verder prima vis weer. Het was uiteindelijn Wesley van der Veen die met de prijs van de zwaarste vis ging lopen hij ving een karper van 4.815 kg die goed was voor de overwinning. Wilco Marsman werd uiteindelijk tweede en Dirk Hulleman greep de derde plaats. 

Ik wil iedereen enorm bedanken voor zijn deelname aan deze wedstrijd en natuurlijk de gezelligheid. Ook wil ik René Bomers bedanken voor zijn inzet en gastvrijheid dat ik op de Leeghte een wedstrijd mocht organiseren en daar mijn eigen draai aan mocht geven zoals ik dat altijd doe. De mensen achter de schermen ook bedankt hier en daar werd er door andere mensen mee geholpen. Ik hoop dat ik zo niemand vergeet en wie weet tot snel voor een nieuwe wedstrijd van de M&G Max Vissen.

Mvg
Bart Hartjes

 

 

1 thought on “Een wedstrijd waar ik vooraf alleen maar van durfde te dromen – Maxvissen.nl”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *