Het gebruik van de stopwatch bij het vissen

Waarom is het zo belangrijk om de tijd bij te houden middels een stopwatch onder het vissen? Met het wedstrijd vissen is tijd cruciaal. Wanneer ga je wat doen en waar? Waar is de vis en wanneer? Ik richt mij voornamelijk op het vissen met een oog op de tijd tijdens een wedstrijd. Echter kun je dit ook in je eigen vrije vissessie gebruiken doe er je voordeel mee.

Waarom gebruiken we een stopwatch met een wedstrijd? Het is belangrijk om te weten hoe lang je nog hebt tot het eindsignaal. Weten wanneer de vis aast op je voerstek. Hoe lang laat je je dobber, methodfeeder, hybrid, gaaskorf, enz. liggen op je voerstek. Onderstaand wil ik door middel van een fictieve wedstrijd laten zien hoe met tijd meer voordeel en rendement uit je visstek kunt halen.

Fictieve wedstrijd:
We hebben een wedstrijd op locatie x. De wedstrijd begint om 11:00 en duurt tot 13:00. Ik bouw mijn visspullen op, op de gelote stek x aan het begin van de wedstrijd. Ik leg twee stopwatches naast me neer. Nummer één voor de huidige tijd. Nummer twee gebruik ik om te timen hoe lang ik op de stek vist.

We zitten op een mooie visplek en maken twee voerstekken om het simpel te houden. (Ik maak hierin willekeurige keuzes, maar je kunt ook meerder feederstekken maken of in combinatie met de pelletwaggler)

– Optie 1: feeder (method) op 30meter.
– Optie 2: vast stok op 6meter.

De wedstrijd begint ik heb voor mezelf een globale wedstrijdaanpak bedacht en deze ga ik proberen uit te voeren, maar LET OP de vis bepaald wanneer je over schakelt naar een andere visstek.

Ik begin met de method op 30meter. Ik voer na het beginsignaal drie methodkorven op mijn feederstek op 30meter (de hoeveelheid voer aan het begin van de wedstrijd is afhankelijk van het viswater).

Na deze 3 methodkorven knoop ik een onderlijn aan mijn method en gooi ik deze op mijn voerstek. Als mijn hengel in de steun ligt start ik de stopwatch. Door middel van de stopwatch weet ik hoelang mijn method in het water ligt. Ineens staat mijn hengel krom. Ik kijk op de stopwatch en zie dat de method er maar een krappe 3 minuten in lag. Een mooie karper volgt na een leuke maar korte dril.

Ik had de volgende method al klaarliggen en wissel deze snel om met de lege method. Ik gooi hem op de stek en start weer te stopwatch. Ik weet dat de vorige aanbeet binnen 3 minuten was, dus ik laat hem niet langer dan 5 minuten liggen. Weer gaat mijn hengel krom. Ik kijk op de stopwatch en de method lag er weer ongeveer 3 minuten in.

Hieruit kan ik een conclusie trekken dat als mijn korf het water raakt het ongeveer 3 minuten duurt voordat de vis mijn aas heeft gevonden. (Voor deze vissessie. Dit kan liggen aan de aaspresentatie, dus dat het 3 minuten duurt voordat de method de perfecte aaspresentatie aanbied aan de vis. Dit heeft te maken met het voer/pellets hoe plakken ze goed of minder goed. Gebruik je een liquid of niet. Echter kan het ook zijn dat de vis pas na 3 minuten na het ingooien weer opzoek gaat naar voedsel.) Verschillende oorzaken, maar vaak zie ik dat de vis op dezelfde periode azen.

Er volgt weer een mooie karper. Dit gaat zo een tijd door, maar na zo’n 45 minuten valt het stil. Ik heb zes karpers gevangen, maar mijn concurrenten hebben ook vis gevangen. Met deze 6 karpers ga ik niet winnen. Ik kijk op de stopwatch nog 5 kwartier te vissen. Ga ik overschakelen op de vaste stok of blijf ik nog even langer door vissen met de method.

Met de laatste aanbeet lag mijn method ruim 4 minuten in het water. Mijn wedstrijdaanpak was om na een uur over te schakelen op de vaste stok. Het is nu 11:45 en ik kies ervoor om alvast mijn vaste stok lijn op 6meter aan te voeren met een cup 2mm pellets. Hierna ga ik verder met de method. Ik gooi in en start de stopwatch.

Ik denk dat mijn vaste stok lijn op 6meter ongeveer 15 minuten nodig heeft om vis aan te trekken. Na 10 minuten krijg ik toch nog een aanbeet op de method. Na een lange dril volgt een mooie karper. Het is nu 12:00. Ik kies ervoor om te kijken of ik vissen met de vaste stok kan vangen op mijn andere 6meter stek. Ik start weer de stopwatch. Helaas nog geen aanbeet te krijgen. Na het 5 minuten geprobeerd te hebben schakel ik toch weer terug naar de method. Je kunt ook een timer gebruiken als je exact 5 minuten wilt proberen. Op deze manier vergeet je de tijd niet en gaat kostbare vistijd niet verloren. Ik kies ervoor om vanaf nu elke drie minuten een vijftal maiskorrels op mijn vaste stok 6meter lijn te gooien. Het is nu 12:10.

Ik laat mijn method 15 minuten in het water liggen, omdat mijn laatste aanbeet pas na 10 minuten was. Ik start de stopwatch weer, na het ingooien van de method. Na 12 minuten vang ik toch weer een vis. Het is een kleine karper. Het is nu 12:30. Wat ga ik nu doen? Ik heb nu acht karpers gevangen met een gewicht van ongeveer 12kg. Ik ga toch weer overschakelen naar mijn andere vaste stok lijn op 6meter, want ik zie dat mijn buurman daar net een vis heeft gevangen. Ik hoop dat ik ook nog één of twee grotere karpers kan vangen op de 6meter lijn. Dan kan ik misschien nog winnen.

Let bij een wedstrijd niet alleen op jezelf, maar kijk vooral ook goed rond, wat doet een ander vangt diegene vis of niet, op welke afstanden vis hij/zij. Gebruik het als een handleiding voor je eigenkeuzes.

Op mijn vaste stok 6meter lijn gaat plots mijn dobber onder en het elastiek schiet uit de hengel. Het is nu 12:35. Na een lange dril komt er een mooie karper van 5kg naar boven. Het is nu 12:45. Ik kan er nog één vangen voor het eindsignaal denk ik. Iedereen wil graag winnen, dat maakt het spannend. Plots gaat mijn dobber onder en het elastiek schiet weer uit de hengel. Ga ik hem dan toch winnen, want mijn buurman aan de overkant heeft al wel meer vissen dan ik gevangen. Na een dril van 10 minuten haal ik een karper van rond de 6kg naar boven. Vlak daarna gaat het eindsignaal.

Tijd voor conclusies! Helaas heb ik de wedstrijd niet gewonnen ik kwam 2kg te kort. Jammer, maar we hebben een leuke dag gehad. Tijd om te laten zien waarom een stopwatch en tijd zo belangrijk zijn. Je hebt kunnen zien dat ik met de stopwatch timede hoe lang het duurde voor een aanbeet. Het heeft geen zin om je korf er binnen 2 minuten al uit te halen als je vorige aanbeet pas naar 3 minuten was. Stel in de winter haal je je korf er binnen 20 minuten uit, terwijl de dag ervoor de aanbeten pas na 40minuten kwamen, dan heb je vistijd verspeelt, en zeker als het om één of twee vissen gaat.

Verder duurde het 50 minuten voordat de vaste stok lijn op 6meter de eerste vis gevangen werd. Voor de volgende keer is het dus noodzaak om misschien al gelijk aan het begin van de wedstrijd deze lijn te voeren. Op deze manier kan ik overschakelen naar een andere lijn en heb ik een grotere vangkans, omdat de vis dan al gesetteld is. LET OP je kunt zoveel stekken maken als je wilt, maar kun je alles ook bijhouden? Nee veel vissers kunnen dat niet, vaak zijn 2 of 3 plekken voldoende en dit is ook bij te houden. (bijhouden – regelmatig klein beetje voeren)

Tot slot kun je op deze manier je vistijd optimaliseren en kun je middels een stopwatch het aasgedrag van een vis bekijken. Het heeft vaak geen zin om gelijk strak tegen de kant te vissen, omdat je de vis daar hebt weggejaagd met het opbouwen van je visstek. Wacht daar dan een uur mee en probeer het daarna, of probeer het juist wel gelijk nadat je hebt opgebouwd. Kijk wat voor jou van toepassing is. Neem eens een stopwatch mee tijdens het vissen, kijk wanneer de vissen waar azen en hoelang en doe er je voordeel mee. Vele Engelse en Nederlandse vissers hebben een stopwatch of klok mee met vissen. Zeker om conclusies te trekken na de vissessie.

Tuurlijk kan het zijn dat bepaalde visstekken beter zijn dan andere, maar probeer door middel van een bepaalde wedstrijdaanpak en een oog op de tijd het maximale uit je visstek te halen, zo kan je het lastig maken voor de concurrenten.

Vissen is vooral veel doen en oefenen. Als wedstrijdvisser wil je zoveel mogelijk uit je stek halen, soms lukt dit soms niet, maar als dit niet lukt, waarom lukt het dan niet, trek conclusies en met een stopwatch gaat dat vaak makkelijker. Doe hier je voordeel mee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *